MVO-Beleid
MISSION STATEMENT Café-Restaurant-Slijterij “De Gouden Leeuw BV” (hierna De Gouden Leeuw)
Dit MVO-beleid is van toepassing op de diensten van Café-Restaurant-Slijterij “De Gouden Leeuw BV” (hierna De Gouden Leeuw) waartoe Kasteel Montfoort en De Heeren van Montfoort behoren.De directie van De Gouden Leeuw exploiteert een
eigentijdse onderneming die alle horecafacetten dekt. Wat uw wensen ook zijn; alles wordt eraan gedaan deze te verwezenlijken. Ook in ons MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) proberen wij zoveel mogelijk rekening met
alles en iedereen te houden.
De Gouden Leeuw kiest in haar MVO-beleid voor de Triple P-benadering:
- People (sociaal-ethisch)
- Planet (milieu)
- Profit (economisch)
I PEOPLE
Binnen een horecaonderneming behoort zorg voor gasten tot onze kerntaken. Enerzijds zorgen wij voor externe betalende gasten, anderzijds voor interne gasten (onze medewerkers en toeleveranciers). De mens vormt het kapitaal van de
onderneming.
Personeelsbeleid
De directie is zich er terdege van bewust dat medewerkers het verschil kunnen maken. Om die reden hecht de directie waarde aan opleiding en continue ontwikkeling van medewerkers. Dat doen we op
verschillende manieren.
Puur praktisch door kennisoverdracht van ervaren medewerkers op nieuwe medewerkers d.m.v. training on the job. Bedieningsmedewerkers worden opgeleid om zowel in het restaurant als in de banqueting (zalen) te kunnen werken. Hiermee
bieden we afwisseling in de werkzaamheden en voorkomen we dat er een tunnelvisie ontwikkeld wordt. Dit bevordert een hecht teamverband en tevreden medewerkers. Hetzelfde geldt voor de koks: zij zijn na het inwerkplan te hebben
voltooid, inzetbaar in alle twee de keukens waar De Gouden Leeuw over beschikt.
Ook externe branchegerelateerde scholing is mogelijk en wordt regelmatig door De Gouden Leeuw bekostigd (training off the job). Zo begeleiden wij ieder jaar een aantal leerlingen bij het behalen van hun praktijkopleiding
(bijvoorbeeld tot kok, gastheer/gastvrouw, facilitair medewerker of horecaondernemer). Meer ervaren medewerkers kunnen een opleiding tot leermeester volgen om deze leerlingen te kunnen begeleiden tijdens hun leertraject. Ook krijgen
de ervaren medewerkers de mogelijkheid om bijvoorbeeld een wijncursus te volgen of een cursus leidinggeven. Periodiek worden er intern workshops georganiseerd waarbij medewerkers o.a. wijnles krijgen van onze eigen sommelier en
baristacursus van onze koffieleverancier. Daarnaast worden er voor sommige medewerkers persoonlijke opleidingsplannen gemaakt waarin doelen worden gesteld voor hun persoonlijke- en professionele ontwikkeling.
Bij het maken van de dienstroosters wordt rekening gehouden met de thuissituatie van de medewerkers in geval van mantelzorgers, ouders/verzorgers van jonge kinderen, specifieke religieuze achtergrond etc.
Voor alle fulltime collega’s geldt dat zij wekelijks minimaal 2 aaneengesloten dagen vrij zijn. Inzake de nationale dubbele feestdagen (1e en 2e kerstdag bijvoorbeeld) zijn de medewerkers tenminste 1 van de 2 dagen vrij, zodat zij
deze met hun naasten kunnen doorbrengen.
Het spreekt voor zich dat wij structureel einde proeftijdgesprekken initiëren, evenals functionerings- en beoordelingsgesprekken. Hierbij stellen wij de input van onze medewerkers zeer op prijs!
Leerbedrijf
De Gouden Leeuw is een officieel erkend leerbedrijf voor BOL- en BBL- opleidingen. Wij bieden verschillende leerplaatsen om jongeren op te leiden tot bijvoorbeeld kok,
bedieningsmedewerker en horecaondernemer. De aanwezige theoretische en praktische kennis van onze medewerkers dragen wij graag over op leerlingen en stagiairs om hen zo een stevige basis te geven voor hun verdere loopbaan.
Gastgerichtheid
Door alle processen te standaardiseren, bieden wij constante kwaliteit van product en dienstverlening. Op die manier hopen wij onze betalende gasten aan te sporen tot een herhalingsbezoek. Zo
worden onze gasten binnen twee minuten geholpen en is uw lunch binnen 10 minuten klaar. ‘Kwaliteit’ kan immers gedefinieerd worden als
‘continuïteit’.
Onze uitdaging is onze gasten te verrassen en hun verwachting te overtreffen. Oog voor detail en het leveren van maatwerk is daarbij van belang. Wij luisteren naar de specifieke wensen van onze (mogelijke) gasten en adviseren op
grond van onze deskundigheid en ervaring.
II planet
Green Key
Locatie De Heeren van Montfoort is vanaf maart 2016 Green Key-gecertificeerd. Wij streven ernaar in 2019 ook onze andere locatie, Kasteel Montfoort, te certificeren.
Green Key is het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche en in de markt voor vergader- en congreslocaties, welke serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord
Ondernemen (MVO) en met zorg voor het milieu.
De Green Key staat garant voor de vrijwillige inzet van de ondernemer om meer aan het milieu te doen dan de wet- en regelgeving van hem verlangt. De Green Key is een middel om het duurzame imago van de onderneming naar gasten,
overheden en zakenrelaties te communiceren.
Om voor de Green Key in aanmerking te komen moeten ondernemers veel maatregelen nemen met betrekking tot milieuzorg en MVO. Deze maatregelen zijn deels verplicht, deels optioneel. Green Key Nederland kent drie niveau’s: Brons,
Zilver en Goud. Hoe meer optionele maatregelen een ondernemer invult, hoe hoger de uiteindelijke uitslag is. Uiteraard gaan wij voor goud! https://www.greenkey.nl
Voor de Heeren van Montfoort en Kasteel Montfoort zijn er verschillende maatregelen getroffen om te kunnen voldoen aan de eisen die de Green Key stelt. Hieronder staan enkele voorbeelden van de getroffen maatregelen.
Energiebesparende maatregelen
- LED-verlichting 95% van onze locaties is inmiddels voorzien van LED verlichting. De overige 5% zal voor 1-5-2025 ook zijn vervangen door LED verlichting.
- Bewegingssensoren Zoveel mogelijk ruimtes zijn voorzien van bewegingssensoren om te voorkomen dat lampen onnodig branden.
Preventief onderhoud Op bijna al onze apparatuur wordt periodiek preventief onderhoud uitgevoerd. Goed onderhouden apparatuur werkt optimaal en verbruikt daardoor minder energie. - Preventief onderhoud Op bijna al onze apparatuur wordt periodiek preventief onderhoud uitgevoerd. Goed onderhouden apparatuur werkt optimaal en verbruikt daardoor minder energie.
Waterbesparende maatregelen
- Kranen De kranen in de toiletten zijn voorzien van waterbesparende kranen met sensoren.
- Toiletten Er is een stopknop op de toiletten waardoor gasten zelf de spoeling van het toilet kunnen stoppen.
- Spoelstraat De spoelstraat waar alle afwas van De Heeren van Montfoort doorheen gaat is voorzien van verschillende zones waarin water hergebruikt wordt.
Reiniging
Wij streven ernaar om met schoonmaakmiddelen te werken die minder belastend zijn voor het milieu. Alledaagse schoonmaakmiddelen bevatten een milieukeurmerk. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van zeepdispensers en doseerapparatuur
om onnodig verbruik te voorkomen.
Afval
Afval wordt zoveel mogelijk gescheiden en als zodanig ook ingezameld, bijvoorbeeld plastic flesjes, karton en glas. Waar mogelijk gebruiken wij grootverpakkingen in plaats van monoverpakkingen om de
hoeveelheid afval te minimaliseren.
Vis
Het seizoen bepaalt welke vis er geserveerd wordt. Tevens is er nauw contact met de visleverancier die ons adviseert en stimuleert om uitsluitend duurzaam gevangen vis te serveren.
Producten uit de regio
Wij vinden het belangrijk dat onze gasten kunnen genieten van de meest smaakvolle gerechten. Hiervoor gebruiken wij vaak producten uit de eigen regio.
Liefde voor producten uit onze regio
Wij vinden het belangrijk dat onze gasten kunnen genieten van de meest smaakvolle gerechten. Hiervoor gebruiken wij zoveel mogelijk duurzame producten. Duurzame producten zijn streekgebonden, seizoensgebonden en
biologisch. Streekgebonden producten zijn verser, er zitten meer vitaminen in en de smaak is beter. Omdat we het liefst seizoensgebonden producten serveren, hoeven deze niet uit kassen of verre landen te komen; dat
scheelt veel energie! We werken nauw samen met lokale ondernemers om de mooiste en puurste producten uit de regio te kunnen serveren. Hieronder een greep uit mooie producten uit onze regio.
Den Houdijker Vlees
Den Houdijker Vlees biedt een breed assortiment van vers kwaliteitsvlees. Zij onderscheiden zich o.a. door vlees van hoogste kwaliteit te leveren, aandacht te hebben voor dierenwelzijn en duurzaamheid en continu te
vernieuwen. Onze gasten kunnen regelmatig genieten van diverse rundvleesproducten van Den Houdijker Vlees.
Kraan Vlees service
Exclusief, ambachtelijk en oer-Hollands rundvlees van het Waards Rund wordt geleverd door Kraan Vlees service. Het geheim van het Waards Rund zit ‘m in de nostalgie, puurheid en authencititeit van de producten. De
runderen worden verwend in de wei en de stal. Grazen in de Snelrewaard, langs de oevers van de Hollandse IJssel. Genietend in de stal van een zorgvuldig samengesteld menu van biologische soja, maïs, bierbostel,
suikerbieten, aardappelvezels, hooi, stro en biologische kruiden met klassieke muziek op de achtergrond. Met alle liefde verwerken wij een mooi stukje Waards Rund in het menu of arrangement.
Bakkerij van Dommelen
De stadsbakker van Montfoort en omgeving is Bakkerij van Dommelen. Hier wordt ons beroemde, biologische ‘Kasteelbrood’ gemaakt van meel dat wordt gemalen bij molen ‘De Valk’ in Montfoort. Zij maken meel en bloem van
verschillende granen zoals tarwe, spelt, rogge en boekweit.
Doruvael
Met veel ambachtelijke vakmanschap heeft Zuivel- en Zorgboederij Doruvael (Door Ruilverkaveling Van Elders) Le Petit Doruvael ontwikkeld. Er waren veel experimenten in de kaasstobbe nodig om tot deze roodbacterie kaas te
komen. Het jonge kaasje is smeuïg en zacht van smaak. Wij serveren Le Petit Doruvael regelmatig bij de lunch of als dessertkaasje. Het kaasje werd in uitgeroepen als winnaar van streekproduct het jaar 2004.
Witte Welle
De naam van de kaasboerderij is afgeleid van ‘Wel’/’Welle’, wat zoveel als ‘bron’ of ‘stroom’ betekent. De koeien geven witte melk; zij zijn de melkbronnen. Daarnaast is het familie De Wit die de melk van hun 160 koeien
rauw en vers verwerkt tot Boerenkaas. De kaas staat bekend als zeer romig en smeuïg, gecombineerd met een laag zoutgehalte. Daarnaast worden er geen geur-, kleur- of smaakstoffen toegevoegd. Puur natuur! Deze
Boerenkaas wordt tijdens lunch geserveerd of naast de Petit Doruvael, op een kaasplankje.
Vlooswijk fruit
Vlooswijk Plattelandswinkel in Linschoten – Montfoort biedt een ruim assortiment aan vers fruit uit eigen boomgaard, diverse groenten en heerlijke streekproducten. Biologische appels
en peren worden geleverd door Vlooswijk. Daarnaast kunnen onze gasten in de wintermaanden genieten van huisgemaakte stoofpeertjes; de peertjes afkomstig van Vlooswijk.
Biologische producten
Biologische producten worden geproduceerd met respect voor natuur en dieren. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en preventieve antibiotica gebruikt. Wij zorgen ervoor
dat wij tenminste enkele biologische zuivelproducten, groenten en fruit, rode en witte wijn en thee in ons assortiment en arrangementen hebben opgenomen. Uiteraard kunnen wij ook volledig biologische menu’s en arrangementen
samenstellen naar wens van onze gast.
Papier
Alle correspondentie inzake reservering geschiedt volledig digitaal. Waar het niet anders kan, wordt er dubbelzijdig geprint op duurzaam papier (met keurmerk).
WC-papier en handdoeken
Initial verzorgt milieuvriendelijke linnen handdoekrollen voor al onze toiletunits.
III profit
De directie van De Gouden Leeuw wil op een verantwoorde, bewuste manier ondernemen. Wel moet ons bedrijf winstgevend zijn: onze ca. 50 medewerkers zijn er financieel van afhankelijk. Daarnaast zijn onze toeleveranciers economisch
deels van ons afhankelijk: wij vinden het belangrijk om onze crediteuren netjes binnen 14 dagen te betalen. Dat resulteert ook weer in het feit dat men graag zaken met ons doet en ons de beste producten en diensten gunt.
In de praktijk blijkt dat de omschakeling naar maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen soms veel geld kost: de LED-verlichting is een enorme investering die zich pas op lange termijn terugverdient. Daarentegen werden we
in andere gevallen soms aangenaam verrast.
Biologisch vlees is een product dat buitenproportioneel veel duurder is dan regulier vlees. Vooralsnog is het niet aan de orde dat dit doorberekend wordt in de verkoopprijzen: men vindt het te duur. Desondanks bestaat altijd de
mogelijkheid om een volledig biologisch menu te reserveren voor degenen die de meerprijs wel kunnen en willen dragen.
MVO is ook investeren in de toekomst en dat hoeft niet gelijk te renderen. Het is verfrissend en zinvol om onze onderneming op alle fronten onder de loep te nemen en ons bij alle facetten af te vragen wat er nog beter kan. Onbewust
heeft de directie van De Gouden Leeuw zich de afgelopen jaren al ingezet: zo is de waarde die wij toekennen aan goed personeelsbeleid niet nieuw.
Tot slot hopen wij met ons beleid nieuwe accounts te werven uit zowel de profit als de non-profit sector, die zich net als wij, sterk maken voor duurzaamheid.
Directie De Gouden Leeuw B.V.